Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 Γράφτηκε από τον/την Τσεκουνάρη Μιχάλη

 Τριήμερη Εκπαιδευτική και
Προσκυνηματική Επίσκεψη στον Άθωνα

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Οι Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Άγιο Όρος», οι μαθητές που συμμετέχουν με τη συνοδεία των καθηγητών κ. Τσεκουνάρη Μιχαήλ (υπεύθυνου του προγράμματος) και κ. Ρεντάκη Νικόλαου, πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή στο Αγιώνυμο Όρος στις 12 με 14 Φεβρουαρίου.
Τη πρώτη ημέρα μετά την άφιξή τους στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές, ενημερώθηκαν στο αρχονταρίκι για την ιστορία της και ακολούθησαν το πρόγραμμα της. Την επομένη, 13 Φεβρουαρίου, προσκύνησαν τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» στον Ιερό Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πρωτάτο. Ακολούθως, κατευθύνθηκαν για προσκύνημα στην Ι. Μ. Κουτλουμουσίου. Εν συνεχεία είχανε την ευλογία να ακούσουν πνευματικό λόγο από τον χαρισματικό Γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος τους υποδέχθηκε στο κελί του με μεγάλη χαρά. Ενώ προς το μεσημέρι επισκέφθηκαν το κελί της ασκήσεως του μακαριστού Γέροντος Παίσιου στη Παναγούδα. Το απόγευμα της ημέρας, συναντήθηκαν με τους μαθητές της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, έπαιξαν από κοινού και αντάλλαξαν εμπειρίες.
Την επομένη, επισκέφθηκαν την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, όπου ευρίσκονται αποτεθησαυρισμένες επτά θαυματουργές εικόνες και η Τίμια Ζώνη της Παναγίας. Μετά τη ξενάγηση και τη προσκύνηση, είχανε την ιδιαίτερη ευλογία να γίνουν δεκτοί από τον ηγούμενο της Ι. Μονής Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη τους ομίλησε εποικοδομητικά και πνευματικά, ενώ τους έδωσε ως ευλογία το ημερολόγιο της Μονής. Εγκαταλείποντας τη Μονή, έλαβαν την ευλογία του Μητροπολίτου Βολοκόλαμσκ Ιλαρίωνα, προέδρου του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, ο οποίος συνέπεσε να επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Το απόγευμα της ημέρας, ακούσανε πνευματικό λόγο στο κελί του Αγίου Αρτεμίου από τον Γέροντα Αρσένιο και έλαβαν ευλογία από ένα κομποσχοίνι και μια μικρή εικονίτσα της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να σημειώσουμε την ιδιαίτερη αγάπη που επέδειξαν το διδακτικό προσωπικό και οι λοιποί εργαζόμενοι της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, πρωτοστατούντος του κ. Δημητρίου Δημάκη, οι οποίοι μας παρείχαν πλούσια γεύματα, ενημέρωση, ζεστό περιβάλλον και πάνω από όλα την αγάπη τους. Οι μαθητές, απεκόμισαν αφενός μεν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες και ευλογίες, μοναδικές, ενώ αφετέρου ήλθαν σε επαφή με το αντικείμενο της εργασίας και το πνευματικό χώρο όπου ευρίσκονται. Ακόμη περισσότερο είδαν και βίωσαν το πνευματικό πλούτο της μακραίωνης Ορθόδοξης μοναστικής πνευματικής μας παράδοσης, μέσα από τις ιερές ακολουθίες και το μοναδικό αυτό τρόπο ζωής.

 Φωτογραφίες από την επίσκεψη