Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 17 Οκτώβριος 2014 Γράφτηκε από τον/την Σιάμ Μαρία
«Επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Περιήγηση με την Πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ »

Στις 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της δευτέρας γυμνασίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στην Πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ, «Η Θεσσαλονίκη με μια βόλτα». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν». Κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η διερεύνηση του παρελθόντος σχετίζεται με τη συλλογική ταυτότητα, καθώς και τη συμβολή του μουσείου στην κοινωνική μνήμη. Οι μαθητές εργάστηκαν στα δημιουργικά εργαστήρια του μουσείου χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες: των αρχαιολόγων, των συντηρητών έργων τέχνης, των μουσειολόγων και των δημοσιογράφων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αξιοποιήθηκαν βιωματικές τεχνικές, όπως η παρατήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων, η έρευνα με φύλλα εργασίας, το στήσιμο μιας μουσειακής έκθεσης, η διεξαγωγή συνεντεύξεων και η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει της μελέτης δεδομένων.

Το δεύτερο μέρος της επίσκεψης περιελάμβανε περιήγηση στην ιστορία της πόλης με το λεωφορείο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΟΑΣΘ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά και να καταγράψουν σημαντικά ιστορικά μνημεία, εκκλησίες, κτήρια, πλατείες, μουσεία και άλλα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, που αποτυπώνουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μαρία Σιάμ (ΠΕ 02), Δέσποινα Λαζάρου (ΠΕ 04.04) και Αμπολία Χατζηγιάννη (ΠΕ 06).

 

 Φωτογραφίες από την επίσκεψη