Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Άγιο Αθανάσιο Λητής

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 26 Φεβρουάριος 2015 Γράφτηκε από τον/την Φουτσιτζή Ιωάννη

Εκπαιδευτική επίσκεψη στo Λαογραφικό Μουσείο
και στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λητής

Η Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ας αρχίσουν οι χοροί ... Παραδοσιακοί χοροί Ελλάδας», την Πέμπτη 26/02/2015 και ώρα 08:15 - 14:30. Αρχικά επισκεφθήκαμε την Αίθουσα Τελετών - Συνεδρίων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λητής, όπου μας δόθηκε κέρασμα και μας υποδέχθηκε ο πάτερ Νικόλαος Βασιλείου, ο πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής.

Ο πάτερ Νικόλαος αφού πρώτα μας καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λητής, Λαγκαδά και Ρεντίνας, μίλησε στους μαθητές και μας ξενάγησε στο χώρο όπου είχε σπάνιες εικόνες, με πιο σημαντική τη μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα της Αποκάλυψης - Κρίσης. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου όπου είδαμε τεχνοτροπίες και γνωρίσαμε ιστορικά στοιχεία του ναού. Γνωρίσαμε στοιχεία για τοπικούς Αγίους, όπως η Αγία Κυράννα και τους Αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό, Επισκόπους Λητής. Ακολούθησε ξενάγηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου κο Γραμμένο στο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, όπου είδαμε πολλά είδη καθημερινής χρήσης παλαιοτέρων ετών καθώς και στοιχεία που μας έδειξαν τη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου όπως μουσικά όργανα εποχής, παραδοσιακές στολές κ.α.   
Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τα πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία μιας κοντινής περιφερειακής  περιοχής και μέσα από αυτή θέματα με άρωμα Ελλάδας που αναφέρονται στην παράδοση μας, τα παραδοσιακά μας τραγούδια και χορούς.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα:

Οι μαθητές, μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λητή:
1.  γνώρισαν στερεότυπα του τόπου και άλλα στοιχεία
2.  σύνδεσαν στοιχεία του τόπου με τη παραδοσιακή μουσική και φυσικά με τους παραδοσιακούς χορούς ως τρόπο έκφρασης.
3.  απέκτησαν κριτική θεώρηση της τοπικής κουλτούρας μέσω της τέχνης
4.  ήρθαν σε επαφή με θέματα από το χώρο των τεχνών και ανάπτυξαν διάλογο με θέμα τον τοπικό πολιτισμό και προβληματίστηκαν σχετικά με το θέμα
5.  έμαθαν βιωματικά να συνεργάζονται και δημιούργησαν τη γνώση ομαδικά μέσα από ξεναγήσεις και συζητήσεις με υπευθύνους.
6.  προβληματίστηκαν σχετικά με πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά θέματα του τόπου και τέχνης που πιθανώς να συνδέονται με μελλοντικές τους σπουδές στο χώρο

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πάτερ Νικόλαο Βασιλείου και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής κο Γραμμένο για τις πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις και την πλούσια πνευματική τροφή - γνώση που μας προσέφεραν. Η συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς θα συνεχιστεί και για άλλες εξορμήσεις και συμμετοχές σε τοπικά δρώμενα.     
                                                     
Ο Υπεύθυνος Προγράμματος, Φουτσιτζής Ιωάννης ΠΕ0401.Το μέλος του προγράμματος, που συμμετείχε στην επίσκεψη, Τζογάνης Πέτρος ΠΕ11.

 


 


 

 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86