Μουσείο Φωτογραφίας

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2015

«Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης»

Στις 12 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στην έκθεση «Όψεις της PhotoBiennale» με θέμα Φωτογραφία και Λόγος στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος: «Ξηροκρήνη: Γνωρίζω καλύτερα τη γειτονιά του σχολείου μου ως ζωντανό κομμάτι της πόλης μου», καθώς και στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτο-ιστορίες της γειτονιάς και της πόλης μου», που ετοίμασαν οι υπεύθυνες του περιβαλλοντικού προγράμματος Μαρία Σιάμ (ΠΕ 02) και Δέσποινα Λαζάρου (ΠΕ 04.04) σε συνεργασία με τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Κοκορότσιου.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν φωτογραφίες της έκθεσης, να τις σχολιάσουν και να υποθέσουν τις ιστορίες που κρύβονταν πίσω από τις εικόνες.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος οι μαθητές χωρισμένοι σε έξι ομάδες παρήγαγαν ιστορίες της γειτονιάς του σχολείου, δηλαδή της Ξηροκρήνης και της πόλης παρατηρώντας και καταγράφοντας μέσα από φωτογραφίες, που είχαν τραβήξει οι ίδιοι, βασικά στοιχεία, όπως τα κτήρια, τα ιστορικά μνημεία, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα και εικόνες καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Η ίδια διαδικασία αξιοποιήθηκε και με τις γειτονιές και τις πόλεις της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Κροατίας, τις οποίες παρουσίασαν ομάδες μαθητών από τις αντίστοιχες χώρες προέλευσης δημιουργώντας έτσι έναν διαπολιτισμικό διάλογο στην περιβαλλοντική ομάδα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών των μαθητών και στις δύο φάσεις αξιοποιήθηκαν βιωματικές τεχνικές, όπως η δραματοποίηση και το παιχνίδι ρόλων, η παρατήρηση και η παραγωγή λόγου με φύλλα εργασίας βάσει αυθεντικού φωτογραφικού υλικού.

Στο τέλος του προγράμματος μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά την πρώτη δημόσια κινητή ανταλλακτική – δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης στο λιμάνι. Πρόκειται για μία κατασκευή σε σχήμα βαρελιού – δεξαμενής, όπου πατούν τα σταφύλια για τον μούστο, που μεταφράζεται ως δεξαμενή σκέψης και ιδεών, αφού ο στόχος της είναι να παροτρύνει το κοινό να πάρει ένα βιβλίο και να φέρει ένα άλλο. Η βιβλιοθήκη μετά από τετράμηνη παραμονή στο λιμάνι θα μεταφερθεί στην περιοχή μας, στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Ξηροκρήνη.

Τους μαθητές υποστήριξαν παιδαγωγικά και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μαρία Σιάμ (ΠΕ 02) και Δέσποινα Λαζάρου (ΠΕ04.04).


 Φωτογραφίες από την επίσκεψη


  

View the embedded image gallery online at:
http://lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr/index.php/drastiriotites/ekdromes/470-mouseio-fotografias?tmpl=component&print=1#sigFreeIde34a9fb401