Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα 2011

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2011 Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2011

ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ
(6-12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011)

Εισαγωγικά -  επιλογή Τουριστικού Γραφείου

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως σε συνεδρίαση της τάξης τους πρότειναν διάφορους προορισμούς για την υλοποίηση της πολυήμερης Εκπαιδευτικής τους Εκδρομής ως αποφοίτων. Ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις υπερίσχυσαν οι προορισμοί α) Κωνσταντινούπολη – παράλια Μικράς Ασίας, β) Ρώμη –Ιταλία, και γ) Ιεροσόλυμα – Αίγυπτος – Σινά. Ύστερα από ψηφοφορία προκρίθηκε η  γ) λύση. Σε δεύτερη ψηφοφορία από το σύλλογο των διδασκόντων καθηγητών εξέλεξαν όσους θα επιθυμούσαν οι ίδιοι να τους συνοδεύσουν στην εκδρομή. Η πολιτική ωστόσο αστάθεια στην Αίγυπτο και τις άλλες αραβικές χώρες οδήγησε στην αλλαγή των αρχικών σχεδίων.
Τελικά οι 17 μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως με ορισμένους από το Σύλλογο συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αθανάσιο Τζιερτζή (αρχηγό της εκδρομής) και την Αθηνά Τσιγκαροπούλου (συνοδό) πραγματοποίησαν πολυήμερη εκπαιδευτική – προσκυνηματική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα- Αγίους Τόπους- Κύπρο. Η εκδρομή ύστερα από έρευνα αγοράς σε πρακτορεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της ελληνικής περιφέρειας, και προσφορές που κατατέθηκαν ανατέθηκε ύστερα από συνεξέταση όλων των παραμέτρων στο τουριστικό πρακτορείο MariosTravel της κ. Αθανασιάδου Μάγδας με έδρα την Καβάλα (Βενιζέλου 33, 1ος όροφος, Τηλ. 2510 231423/232120 κινητό 6977 912818, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και www.mariostravel.com) και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6 – 12 Απριλίου 2011.
Ως προς την τήρηση του προγράμματος: παρά τις τυχόν φυσιολογικές ανατροπές λόγω αστάθμητων παραγόντων κατά τα άλλα, η εφευρετικότητα και οι διασυνδέσεις της κ. Αθανασιάδου Μάγδας λόγω της πολύχρονης εμπειρίας της σε αυτή τη συγκεκριμένου τύπου εκδρομή, η οποία μας τίμησε η ίδια με την παρουσία της ως εκπρόσωπος – συνοδός του Τουριστικού  Γραφείου για την τυχόν επίλυση των όποιων προβλημάτων που θα προέκυπταν, κατάφεραν να μη χαθεί κανένα προσκύνημα-προορισμός, όπως αναγραφόταν στο πρόγραμμα, αντιθέτως το διάνθισε και με ακόμη περισσότερα, όσο μας επέτρεπε ο χρόνος. Λ.χ. ο πολύωρος εκκλησιασμός μας στον εορτάζοντα Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον τόπο όπου κατά την Ορθόδοξη Παράδοση  η Παναγία ευαγγελίστηκε το χαρμόσυνο μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Ναζαρέτ δυσκόλευε την επίσκεψη στο Ιορδάνη ποταμό· ύστερα από συνεννόηση με την Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και αίτηση στις Ισραηλιτικές Αρχές, επιτεύχθηκε ύστερα από έγκριση της αδείας να γίνει η επίσκεψη την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στο ακριβές σημείο, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός.
Ως προς την τήρηση των όρων εκ μέρους του Τουριστικού Γραφείου: το Τουριστικό Γραφείο MariosTravel της κ. Αθανασιάδου Μάγδας με έδρα την Καβάλα τήρησε στο ακέραιο όλους τους όρους του γραπτού συμβολαίου, αλλά λόγω της άψογης συνεννόησης και της ευαισθησίας και  κατανόησης εκ μέρους της κ. Αθανασιάδου του προσκυνηματικού πόθου των παιδιών πρότεινε και υλοποίησε την επίσκεψη και σε επιπλέον προορισμούς, εφόσον υπήρχε περίσσευμα χρόνου. Μάλιστα ικανοποίησε τα αιτήματα των μαθητών για εκκλησιασμό στη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ, το φρέαρ του Ιακώβ, τις αγρυπνίες (για όσους εξεδήλωσαν την επιθυμία με τη συνοδεία συνοδού) στον Πανάγιο Τάφο και τους χαιρετισμούς στο Ναό της Αναστάσεως. Επιπλέον η διατροφή ήταν υπερπλήρης, χωρίς όριο ποσότητας, καθώς είχε συμφωνηθεί να μην υπάρχει συγκεκριμένο πιάτο, αλλά ατομική εξυπηρέτηση (self service) με τράπεζες ποικίλων φαγητών νηστίσιμων (λόγω της περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής) και μη. Σημαντική παράμετρος επιτυχίας της εκδρομής και ευλογία ήταν η επιλογή του Αγιοσαββίτη μοναχού π. Θεοφάνη ως ξεναγού μας στα Πανάγια Προσκυνήματα που μας μετέφερε την πλούσια πνευματική εμπειρία του και τις γνώσεις του.

Πρόγραμμα Επταήμερης Εκπαιδευτικής-Προσκυνηματικής Εκδρομής

1η ημέρα Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

 Άφιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας Κύπρου. Επίσκεψη στη Λευκωσία του χώρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με το Παγκύπριο Γυμνάσιο, του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη, στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, την Πράσινη Γραμμή. Άφιξη στο Ισραήλ – διανυκτέρευση.

2η ημέρα Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αναχώρηση το πρωί για μία ολοήμερη επίσκεψη  στην περιοχή της Γαλιλαίας. Εκκλησιασμός στην  Ναζαρέτ, όπου βρίσκεται ο πανηγυρίζων  (με το παλαιό ημερολόγιο) Ναός του Ευαγγελισμού, επίσκεψη στην Κανά, στην οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα του Κυρίου της μετατροπής του ύδατος σε οίνο, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Όρος Θαβώρ. Ακολούθως κάθοδος στη λίμνη της Τιβεριάδος και επίσκεψη των Ιερών Μονών των Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ και την Τιβεριάδα. Παράκτια περιήγηση της λίμνης (Όρος των Μακαρισμών, Μάγδαλα, χώρα των Γεργεσηνών).

3η Μέρα Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Περιήγηση εντός της παλαιάς πόλεως της Ιερουσαλήμ. Μετάβαση στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο, την Αποκαθήλωση, τον φρικτό Γολγοθά, τον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και άλλα προσκυνήματα – παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός του Ναού. Συνεχίσαμε για τα προσκυνήματα εντός της Παλαιάς Πόλεως, αρχίζοντας από το Πραιτώριο, την Οδό του Μαρτυρίου. την Προβατική Κολυμβήθρα και τον Οίκο Ιωακείμ και Άννας και άλλα μοναστήρια εντός της παλαιάς Πόλης (Σεϊδανάγια, Αγίων Θεοδώρων, Μεγάλης Παναγιάς). Το απόγευμα συμμετοχή στην ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου Γ΄. Το βράδυ αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο εντός του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

4η ημέρα Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ, όπου και το Ιερό Σπήλαιο της Γεννήσεως, εκκλησιασμός, προσκύνημα και ξενάγηση στη μεγάλη Βασιλική του Ιουστινιανού. Στη συνέχεια επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο των Τριών Μάγων, στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στο χωριό των Ποιμένων, στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, στο κατά Μόνας, όπου ο Τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Στην επιστροφή επίσκεψη στην Ορεινή στο σπίτι της αγίας Ελισάβετ και στη Βηθανία στην Ιερά Μονή Λαζάρου Μάρθας και Μαρίας και τον τάφο του Αγίου Λαζάρου. Στο τέλος στο Όρος των Ελαιών (τόπος της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου), από όπου και πανοραμική θέα της πόλης των Ιεροσολύμων. Το βράδυ αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο εντός του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

5η ημέρα Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Επίσκεψη και εκκλησιασμός στο Φρέαρ του Ιακώβ στην Ναμπλούς (Νεάπολη), όπου συνομίλησε ο Χριστός με τη Σαμαρείτιδα (Αγία Φωτεινή) και υπάρχει το άφθορο σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου. Στη συνέχεια το Σαραντάριο Όρος, το Όρος των Πειρασμών, η Μονή του Προφήτου Ελισαίου στην Ιεριχώ, όπου βρίσκεται η Συκομωρέα που ανέβηκε ο Ζακχαίος, για να δει το Χριστό, η Ιερά Μονή Χοτζεβά με το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία και το άφθορο σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου του Ρουμάνου, η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και ο Ιερός ποταμός Ιορδάνης, όπου βαπτίστηκε ο Κύριος.

6 ημέρα Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Επίσκεψη του Βράχου όπου υπήρχε ο Ναός του Σολομώντος και τώρα το τέμενος του Ομάρ, στη Γεσθημανή στον Τάφο της Παναγίας με την Παναγία Ιεροσολυμίτισσα, τον Τόπο της Προδοσίας και τον Δυτικό Ναό των εθνών με το Βράχο της Αγωνίας, τη Ρώσικη Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με τα άφθορα σκηνώματα της Αγίας Ελισάβετ και Βαρβάρας. Ακρόαση από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄. Στην Ιερουσαλήμ μετάβαση στην Αγία Σιών, όπου το Υπερώον που έγινε ο Μυστικός Δείπνος, ο Τάφος του Δαυίδ, το σπίτι του Ιωάννου, όπου κοιμήθηκε η Παναγία. Επίσκεψη στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών, συζήτηση με το διευθυντή του σχολείου, τους καθηγητές και μαθητές.

7η ημέρα Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Επίσκεψη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, όπου και ο τάφος του Αγίου. Στην Κύπρο επίσκεψη του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου, όπου και η λάρνακά του, ανάβαση στο Όρος Τρόοδος, όπου επισκεφτήκαμε τις Ιερές Μονές Τροοδίτισσας και Κύκκου, το Θρονί της Παναγίας και τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Εντυπώσεις μαθητών

Οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν άριστες, καθώς εκπληρώθηκε ένας μεγάλος πόθος τους, της προσκύνησης των Αγίων Τόπων, αλλά και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και απέκτησαν νέες εμπειρίες χωρίς να αισθανθούν τον παραμικρό φόβο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για αυτές αρμόδιοι να μιλήσουν θα ήταν οι ίδιοι. Ωστόσο παρατίθεται ένα κείμενο του προέδρου της τάξης Στέργιου Χλούζα από περιγραφή της εκδρομής για την ιστοσελίδα του Σχολείου: «Άγιοι Τόποι. Τόποι ευλογημένοι και τόποι ιεροί. Εκεί  όπου ο Λόγος έγινε Σάρκα (Ἰωάννην 1:14) και ο Θεός επιθύμησε να ενσαρκωθεί και να δείξει στον άνθρωπο τον δρόμο με το οποίο θα έφτανε κοντά σε Αυτόν ξανά. Σε αυτούς τους Τόπους ο Θεός έζησε ανάμεσά μας δείχνοντας την απέραντη αγάπη του για εμάς. Μας αξίωσε λοιπόν εμάς τους ανάξιους δούλους του ο Κύριος να επισκεφθούμε αυτά τα ευλογημένα μέρη, ώστε να γίνουμε ομολογητές της πίστεως μας περιπλανώμενοι για μια εβδομάδα ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου και των Μαθητών Του, των Αγίων Προφητών και Μαρτύρων. (…) Παρακαλούμε με τη μεσιτεία της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας προς τον Κύριο να μας αξιώσει ίσως κάποτε να επισκεφθούμε πάλι τους Άγιους Τόπους…».

Ευχαριστίες

Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό, Του οποίου η χάρις, εκτός από την υλοποίηση αυτής της προσκυνηματικής εκδρομής παρά τις όποιες αντιξοότητες και τις αρχικές οικονομικές δυσκολίες, επέτρεψε στους μαθητές μας κατά την ώρα του αγιασμού των υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό να ζήσουν το κατ’ έτος κατά την εορτή των Θεοφανείων υπέρ την λογική θαύμα κατά τη διάρκεια του οποίου «και ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω».·Οι από στόμα σε στόμα μεταδιδόμενες θαυμαστές ιστορίες οδήγησαν τους μαθητές μας να κάθονται να ατενίζουν με την ώρα σε κολώνα του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ, για να δουν αν ανοιγοκλείνουν τα μάτια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε αγιογραφία του Ιερού Μανδηλίου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο Γ΄ για τα ψυχωφελή και οικοδομητικά λόγια που ακούσαμε εκ στόματος του και τα αναμνηστικά δώρα προς μαθητές, καθηγητές και το Σχολείο μας κατά την προσωπική μας ακρόαση στα Πατριαρχεία.
Ακούσαμε και θαυμάσαμε την αγωνιστικότητα των γεροντάδων που φυλάττουν τα Πανάγια Προσκυνήματα ως άλλες Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον π. Νεκτάριο της Αγίας Γεθσημανή, τον π. Ιερόθεο της Ιεράς Μονής Αγίου Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου, τον π. Χρυσόστομο της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου, τον π. Σέργιο της Ιεράς Μονής Πραιτωρίου, τον π. Θεοδώρητο της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών στο Καταμόνας, τον π. Επιφάνιο της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου, τον π. Χρυσόστομο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χοτζεβίτη, τον π. Ιουστίνο της Ιεράς Μονής Φρέατος του Ιακώβ στη Σαμάρεια, τον π. Δοσίθεο της Ιεράς Μονής Κανά της Γαλιλαίας, τον π. Ειρήναρχο της Ιεράς Μονής Αποστόλων στην Καπερναούμ, τον π. Σωφρόνιο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, τον π. Ιγνάτιο στην Ιερά Μονή Ποιμένων στην Μπετσαχούρ, τον π. Κάλλιστο της Ιεράς Μονής Αγίου Χαραλάμπους, τον. π. Φιλούμενο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, τη μοναχή Χαριτίνη της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, τη μοναχή Νυμφοδώρα της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας, τη μοναχή Χριστονύμφη της Ιεράς Μονής Αγίου Ευθυμίου, τη μοναχή Σεραφείμα της Ιεράς Μονής Σεϊδανάγιας, τις αδελφές μοναχές της Ιεράς Μονής Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία, το γλυκύτατο συζυγικό ζεύγος κ. Βασιλική και  κ. Βλάση στο μετόχι της Παναγίας Γεθσημανή απέναντι από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως που βοηθούν τους δύο γιους τους κληρικούς, οι οποίοι επέλεξαν να διακονήσουν στην Αγία Γη και να υπηρετήσουν τα Πανάγια Προσκυνήματα. Και φυσικά τους διακονητές μοναχούς του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως π. Παντελεήμονα και π. Σαμουήλ, τον δόκιμο Χρίστο και τον κλειδούχο π. Νικόλαο, οι οποίοι μας διευκόλυναν στο προσκύνημά μας. Η χάρις του Τριαδικού Θεού πρεσβείαις της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας να τους στερεώνει στον καθημερινό αγώνα τους, πνευματικό αλλά και επιβίωσης, και να αξιώσει σύντομα να γίνουν πάλι μαθητές του Σχολείου μας προσκυνητές των Παναγίων Προσκυνημάτων της Αγίας Γης.
Ευχαριστίες οφείλουμε επιπλέον στην κ. Μάγδα Αθανασιάδου που μας συνόδεψε εκ μέρους του Γραφείου και ανέλαβε όλες τις διευθετήσεις των ανακυψάντων υποθέσεων σε αεροδρόμια, ξενοδοχείο, λεωφορεία και Προσκυνήματα, τον π. Θεοφάνη για την ξενάγησή του, τον ιδιοκτήτη και τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου διαμονής μας Gloria Hotel στα Ιεροσόλυμα, τους οδηγούς των λεωφορείων στο Ισραήλ και την Κύπρο και τις κυρίες ξεναγούς μας στην Κύπρο, το Ελληνικό Προξενείο στα Ιεροσόλυμα, την Πολυκλινική του Πατριαρχείου και τον ομογενή οδοντίατρο κ. Νίνο για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού ασθενείας μαθητή.
Φυσικά η εκδρομή υλοποιήθηκε, επειδή τον πόθο των μαθητών μας κατανόησαν αμέσως και ασπάστηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας, άλλοι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι συνέδραμαν οικονομικά ως χορηγοί για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού. Εκ μέρους των μαθητών μας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για την ευγενέστατη αυτή χορηγία.

Εκπλήρωση σκοπού εκδρομής

Οι στόχοι της εκδρομής εκπληρώθηκαν στο ακέραιο και πέρα από κάθε προσδοκία. Ο σκοπός εξ αρχής ήταν εκτός από εκπαιδευτικός και προσκυνηματικός.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία:
α) να επισκεφτούν δύο άλλες χώρες (Κύπρο - Ισραήλ),
β) να ταυτίσουν μέρη που άκουγαν από τα ευαγγελικά αναγνώσματα,
γ) να δουν τον ελληνικό (στη Μεγαλόνησο και το Ισραήλ) ή άλλους πολιτισμούς (στο Ισραήλ) ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο,
δ) να δουν τη συμβίωση λαών με διαφορετική κουλτούρα,
ε) να ζήσουν μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον,
στ) να μυρίσουν, να γευτούν να ακούσουν οσμές, γεύσεις, ήχους της Ανατολής,
ζ) να γνωρίσουν προσκυνήματα τόσο της δικής τους θρησκείας όσο και άλλων δογμάτων (Ρωμαικοκαθολικών, Αρμενίων) ή θρησκειών (Εβραίων, Μουσουλμάνων),
η) να συναντηθούν με συμμαθητές τους στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών και να μάθουν για τις συνθήκες διδασκαλίας και διαβίωσής τους, πόσο μάλλον όταν δύο εξ αυτών αδέλφια είχαν καταγωγή από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Σύνταξη κειμένου-επιλογή φωτογραφιών:   Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής, φιλόλογος (αρχηγός εκδρομής)

 


Φωτογραφίες από την εκδρομή 

 

 

 

 

 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86