Εκδρομή στην Αθήνα 2011

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 25 Μάρτιος 2011 Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Μάρτιος 2011

Τριήμερη εκδρομή Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως στην Αθήνα στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος « Βυζαντινές εικόνες» και επίσκεψης στη Ριζάρειο Σχολή για την Εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων(18 - 20 Μαρτίου 2011)

Πρόγραμμα εκδρομής

Παρασκευή 18 Μαρτίου. 8:00

Αναχώρηση για Αθήνα. Πρώτη μας μεγάλη στάση η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Εκεί η φιλόξενη αδελφότητα και η Αγία Ηγουμένη μας καλοδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους πανέμορφους και ήρεμους χώρους της Μονής, όπου προσκυνήσαμε τα ιερά Κειμήλια, την εικόνα της Παναγίας και τεμάχια λειψάνων. Μετά από την ξενάγηση, μας φιλοξένησαν στο ζεστό Αρχονταρίκι της Μονής, μας κέρασαν και φύγαμε με μία εικονίτσα ευλογία από την Καθηγουμένη. Δεύτερη μεγάλη στάση το Εκκλησιαστικό Σχολείο της Λαμίας. Μας υποδέχτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. κ. Νικόλαος, ο οποίος μας έδωσε ως ευλογία βιβλία και φυλλάδια της Μητροπόλεως, η νέα διευθύντρια, οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου. Εμείς ως ανάμνηση της επισκέψεώς μας δωρίσαμε στο Σεβασμιότατο και τη διευθύντρια κ. Νότα Παπακώστα από μία εικόνα του Αγίου Αθανασίου, προστάτη του Σχολείου μας. Μετά από την ομαδική φωτογραφία, μας παρέθεσαν γεύμα και έπειτα ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και προσκύνημα στον περικαλλή Ιερό ναό που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του σχολείου τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Στυλιανού, όπου προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης. Στο τέλος, πριν από την αποχώρησή μας, διεξήχθη "φιλικός" αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο σχολείων, ενώ την ομάδα του Σχολείου μας εμψύχωνε ο συνοδός καθηγητής κ. Πέτρος Τζογάνης. Γεμάτοι από ευχάριστα συναισθήματα συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς Αθήνα. Με την άφιξή μας στην πρωτεύουσα κατευθυνθήκαμε στον Ταύρο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρακολουθήσαμε την Ακολουθία των Β΄ χαιρετισμών χοροστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας αποχωρίσαμε  και κατευθυνθήκαμε προς την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, όπου διανυκτερεύσαμε στο φιλόξενο περιβάλλον του οικοτροφείου της. Εκεί μας υποδέχτηκε ο  φιλικός π. Αγαθάγγελος, όπου μας παρέθεσε γεύμα και μας τακτοποίησε στα δωμάτια. Ακολούθως μας επέτρεψε να προσκυνήσουμε τον Ιερό Ναό της Ανωτάτης και να ψάλλουμε τροπάρια.

Σάββατο 19 Μαρτίου. 7:30.

Μεταφορά μας στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τις Εκδηλώσεις για την  Εβδομάδα Ιερατικών Κλήσεων. Ομάδα μαθητών πλαισίωσε το χορό των ιεροψαλτών κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.κ. Νικόδημος συμπροσευχομένου του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. κ. Συμεών. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε πρωινό κέρασμα, παρουσίαση στο αμφιθέατρο της ιστορίας της Ριζαρείου Σχολής, η βράβευση των αριστούχων μαθητών και αποφοίτων και τέλος το γεύμα παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Κατά την εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων ήταν ιδιαίτερη τιμή να προσφωνήσει τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους των αποφοίτων των Εκκλησιαστικών Σχολείων ο πρώην συμμαθητής μας και απόφοιτος του Σχολείου μας κ. Διονύσιος Τσιόπας, φοιτητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Τμήμα κειμηλίων). Η διευθύντρια μας μάλιστα κ. Αικατερίνη Γαλώνη δώρισε στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο εικόνα του Αγίου Αθανασίου και κομποσχοίνι, εργόχειρα και τα δύο μαθητών του Σχολείου, του Δημητρίου Μεργιανιώτη και του π. Δημητρίου Φυλλά. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο των Αθηνών, όπου είδαμε στην πλατεία Συντάγματος τη Βουλή, το άγαλμα του Αγνώστου στρατιώτη και την αλλαγή φρουράς των ευζώνων. Έπειτα επισκεφτήκαμε και προσκυνήσαμε το Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, εντός του οποίου ο τάφος του αγίου Γρηγορίου Γ΄ και η λάρνακα με τα λείψανα της αγίας Φιλοθέης, και το παρακείμενο βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου ξεναγηθήκαμε από την καθηγήτριά μας κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου στα πλαίσια του προγράμματος «Βυζαντινές εικόνες». Ακολούθως κατευθυνθήκαμε προς το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο επί της οδού Αγίας Φιλοθέης. Στη συνέχεια είδαμε την Καπνικαρέα, την οποία αγιογράφησε ο Φώτης Κόντογλου, και στο Ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλεώτισσας, όπου ο προϊστάμενος του Ναού π. Αθανάσιος μας μίλησε  και μας προσέφερε μία εικονίτσα της Παναγίας κι ένα βιβλίο με την ιστορία του Ναού με τίτλο «Ένας φάρος στην καρδιά της Αθήνας: Η Χρυσοσπηλαιώτισσα». Ακολούθως πήγαμε στο Κρατικό Θέατρο επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν. Επιστρέψαμε για γεύμα και κατάκλιση στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Ως ελάχιστο αντίδωρο για τη φιλοξενία μας δωρίσαμε στον ιεροκήρυκα π. Αγαθάγγελο μία εικόνα του Αγίου Αθανασίου, προστάτη του Σχολείου μας.

Κυριακή 20 Μαρτίου. 7:00

Έγερση και απευθείας μετάβαση στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη στο κέντρο της Αθήνας, όπου συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος της Λειτουργίας η μονής μας παρέθεσε πρωινό και ξεναγηθήκαμε στους χώρους της από τον Αρχιμ. π. Θεολόγο, ο οποίος μας δώρισε βιβλία με λόγους του Καθηγούμενου της Μονής Αρχιμ. π. Ιακώβου. Ως ελάχιστο αντίδωρο για την αγάπη της μοναστικής Αδελφότητας δωρίσαμε στον π. Θεολόγο μία εικόνα του Αγίου Αθανασίου, προστάτη του Σχολείου μας, την οποία παρέδωσε στα χέρια του σεβαστού γέροντος Αγαπίου, παλαιού πνευματικού της Μονής. Έπειτα προσκυνήσαμε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου και η παλαιά Ριζάρειος Σχολή, με το στασίδι και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Νεκταρίου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο, όπου ξεναγηθήκαμε από την καθηγήτριά μας κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου στα πλαίσια του προγράμματος «Βυζαντινές εικόνες». Κατόπιν ανεβήκαμε στο βράχο της Ακροπόλεως όπου θαυμάσαμε τον Παρθενώνα, το θέατρο του Διονύσου, το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού, το Ναό της Απτέρου Νίκης και τέλος τον Άρειο Πάγο, όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Την ξενάγηση ανέλαβαν ο κ. Αθανάσιος Τζιερτζής και η κ. Τσιγκαροπούλου Αθηνά. Κατά τη διαδρομή της επιστροφής μας σταματήσαμε για προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Τεμπών όπου είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε και να μελετήσουμε το αγίασμα στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας για τα «Αγιάσματα της Ορθοδοξίας» με υπεύθυνο τον κ. Αθανάσιο Τζιερτζή.

Αρχηγός εκδρομής: κ. Τζιερτζής Αθανάσιος, φιλόλογος, υπεύθυνος προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αγιάσματα της Ορθοδοξίας»
Συνοδοί καθηγητές: κ. Τζογάννης Πέτρος, γυμναστής
κ. Τσιγκαροπούλου Αθηνά, φιλόλογος, υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος «Βυζαντινές εικόνες»
Συνοδός γονέας: κ. Βασιλειάδης.
Συμμετέχοντες: 35 μαθητές από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, δύο βραβευθέντες εκ του Γυμνασίου και ο απόφοιτος του Σχολείου μας κ. Διονύσιος Τσιόπας, φοιτητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Τμήμα κειμηλίων)

Κείμενο: Νικόλαος Αμανατίδης, μαθητής Β΄Λυκείου
Επιμέλεια-διορθώσεις: Αθηνά Τσιγκαροπούλου – Αθανάσιος Τζιερτζής, φιλόλογοι

Με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη του Σχολείου μας στην Αθήνα για τη συνάντηση των Εκκλησιαστικών Σχολείων της χώρας στα πλαίσια της Εβδομάδος Ιερατικών Κλήσεων αποφασίστηκε από το Σύλλογο διδασκόντων να συνδυαστεί η κάθοδός μας με προγράμματα που υλοποιούνται στο Σχολείο μας το τρέχον σχολικό έτος. Η προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και σε άλλες Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς προέταξαν το πρόγραμμα της κ. Αθηνάς Τσιγκαροπούλου ως κατάλληλο για την επίσημη αίτηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα αξιοποιούσαμε και άλλες ευκαιρίες για την συνεξέταση και άλλων προγραμμάτων με την αυτοψία των μαθητών: λ.χ. η στάση μας στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Τεμπών έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τη βραχώδη στοά του ομώνυμου Αγιάσματος, να πιουν αγίασμα και να φωτογραφηθούν στο χώρο.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε:

Στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για την ιδιαίτερη ευλογία του τόσο κατά την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία του Ταύρου όσο και για την αγάπη του να φωτογραφηθεί μαζί μας μετά τη βράβευση των μαθητών στη Ριζάρειο Σχολή.
Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Νικόλαο για την υποδοχή, την παράθεση τράπεζας και τις ευλογίες – δώρα προς μαθητές και συνοδούς καθηγητές. Επίσης τον άγιο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος παρέστη και στην τράπεζα.
Στον ιεροκήρυκα π. Αγαθάγγελο, υπεύθυνο της Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών για την αβραμιαία φιλοξενία στα δωμάτια της Εστίας και την παράθεση τράπεζας.
Στη διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Νότα Παπακώστα, φιλολογο, και τον αιρετό κ. Πέτρο Κόρδα, φιλόλογο, για την θερμή υποδοχή, την πλούσια τράπεζα και την ξενάγηση στους χώρους του Σχολείου. Ιδιαιτέρως τους μαθητές του Σχολείου που παρά τη λήξη των μαθημάτων δεν απήλθαν στις πατρικές τους εστίες, αλλά μας δεξιώθηκαν και συνέβαλαν καταλυτικά στο πνεύμα συναδέλφωσης και συνεργασίας των δύο Σχολείων.
Στη Μοναστική Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, μία πνευματική όαση στο κέντρο της Αθήνας, για την ευγενή πρόσκληση να εκκλησιαστούμε στην Ιερά Μονή, τον ηγούμενό της π. Ιάκωβο για τις ευλογίες-δώρα (βιβλία ομιλιών του) και την παράθεση πρωινής τράπεζας. Ιδιαιτέρως τον εκ Θεσσαλονίκης π. Θεολόγο για την ξενάγηση στο Καθολικό της Μονής και την προσκύνηση των αγίων λειψάνων, αλλά και τον γλυκύτατο σεβαστό γέροντα π. Αγάπιο και τους ιεροδιακόνους που μας υποδέχτηκαν και μας διακόνησαν.
Στη Μοναστική Αδελφότητα της Παναγίας Ξενιάς και ιδιαιτέρως στην καθηγουμένη αδελφή Νυμφοδώρα, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους της Μονής, μας κέρασε στο Αρχονταρίκι και μας έδωσε ως ευλογία την εικόνα της Παναγίας.
Στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Α. Αττάρκ, λυκειάρχης, εφημέριο του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοσπηλεώτισσας για την ξενάγηση και τη δωρεά του βιβλίου με την ιστορία του Ναού με τίτλο «Ένας φάρος στην καρδιά της Αθήνας: Η Χρυσοσπηλαιώτισσα».
Στον οδηγό μας Παύλο για την ικανοποίηση όλων των αγαθών επιθυμιών που αφορούσαν σε προορισμούς που προγραμματίσαμε να επισκεφτούμε.

Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής, φιλόλογος

Φωτογραφίες από την εκδρομή
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86