Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος 17/04/2013

Κατηγορία: Σχολικές Συμμετοχές Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2013

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος
στο Δήμο Συκεών - Νεάπολης

Την Τετάρτη 17/04/2013 το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Παιδείας 2013 και παρουσίασε την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η χορωδία  και η πολιτιστική ομάδα παραδοσιακών χορών Ελλάδος του σχολείου μας.
Το σχολείο μας βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης και σε αυτό φοιτούν αγόρια και κορίτσια. Στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου μας υπάρχουν επιπλέον θεολογικά μαθήματα και μαθήματα βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας. Στα πλαίσια των παραπάνω μαθημάτων δημιουργήθηκε και η χορωδία του σχολείου μας που παρουσιάζει ψαλμούς και παραδοσιακά τραγούδια. Την χορωδία μας καθοδηγεί και προετοιμάζει ο καθηγητής μας κύριος Χαλκιάς Χρήστος δεξιός ψάλτης στην Παναγία Δέξια και Μουσικός με συμμετοχές σε πολλές μουσικές δραστηριότητες στο ιστορικό του.

Το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν πολλά πολιτιστικά προγράμματα. Ένα από αυτά έχει θέμα :   «Παραδοσιακοί χοροί και μουσική από διάφορα μέρη της Ελλάδας» στο οποίο συμμετέχουν περίπου 20 μαθητές και έχει σαν στόχο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην παράδοση και τους παραδοσιακούς χορούς. Υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος και χοροδιδάσκαλος μας είναι ο κύριος Φουτσιτζής Ιωάννης, Φυσικός που συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις παραδοσιακών χορών. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν οι καθηγητές Τζογάνης Πέτρος Γυμναστής, Δράκου Στυλιανή Φιλόλογος και Ζαραμητροπούλου Νικολέττα καθηγήτρια Πληροφορικής.

Στη συνέχεια σε συνεργασία με τη χορωδία μας το τμήμα παραδοσιακών χορών παρουσίασε δυο χορούς. Ο πρώτος χορός είναι από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και έχει τίτλο γνωστό σε όλους μας ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ο δεύτερος χορός προέρχεται από τις αλησμόνητες πατρίδες, την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ και έχει τίτλο επίσης γνωστό ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΓΕΙΑ .
Ακολούθησε ένας ακόμη χορός της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που ονομάζεται ΤΡΕΧΑΤΟΣ. Χαρούμενος τροχός που ονομάζεται έτσι γιατί είναι γρήγορος και μοιάζει οι χορευτές να τρέχουν.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένας χορός από την περιοχή της ΗΠΕΙΡΟΥ με τίτλο ΦΕΖΟΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ. Αναφέρεται σε έναν Δερβέναγα που πήγαινε από πόλη σε πόλη της Ηπείρου και τελικά κατέληξε στις κορυφές των βουνών όπου εκεί όμως τον περίμεναν πολλά κλεφτόπουλα και μπορείτε να φανταστείτε τι απέγινε ...
Σειρά είχε ένας χορός από την περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ. Ονομάζεται ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ και έχει τίτλο Ο ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΕΙΣΜΑΝΙΨΙ. Αναφέρεται σε έναν νέο με το όνομα Στέργιος που ήθελαν όλοι να τον παντρέψουν αλλά αυτός δεν ήθελε, το μετάνιωσε και ανέβηκε ψηλά στην αγριδιά (χοντρό ξύλο που τοποθετούσαν παλιότερα στα ταβάνια των σπιτιών) και τον παρακαλούν να κατέβει για να παντρευτεί.

Ακολούθησε ένας ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ από τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ γνωστός ως ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΟΣ και προέρχεται από το ΤΣΙΡΙΓΩΝΗΣΙ όπως αποκαλούνται τα ΚΥΘΗΡΑ, που βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου, ανήκει στα Ιόνια νησιά και ανήκει διοικητικά στον Πειραιά. Το τραγούδι αναφέρεται στο νησί αλλά και σε μια όμορφη Τσιριγώτισα περιγράφοντας την ομορφιά της αλλά και τον πόθο ενός αγοριού για αυτή.
Κλείσαμε με ένα χορό από την περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ και πάλι που ονομάζεται ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΟΣ ΖΕΥΓΑΡΩΤΟΣ. Ζωηρός χορός που χορεύεται ελεύθερα από τους χορευτές αλλά και σε ζευγάρια.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στη σημερινή μας εκδήλωση μαθητές και καθηγητές. Την Διευθύντρια του σχολείου μας κυρία Γαλώνη Αικατερίνη και τη κυρία Βασιλειάδου Ξανθίππη υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που ενέκριναν την πραγματοποίηση των προγραμμάτων. Φυσικά ευχαριστούμε και το Δήμο Νεάπολης - Συκεών που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Παιδείας  και μας φιλοξένησε στο χώρο του θεάτρου δίνοντας μας τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι μάθαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε και μας ενθαρρύνατε με το χειροκρότημα σας.
 

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας