Ιστορική Διαδρομή

Κατηγορία: Ιστορική Διαδρομή

ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗΤο Σχολείο μας αρχικά ως Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως ιδρύθηκε το 1993 με το υπ' αριθμ. 358/13-9-1993 Π.Δ. (ΦΕΚ 153, τ.Α.). Λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1994 - 1995, σαν τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο και  κατά τα έτη  1994-2002 φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου.
Οι μαθητές που παρακολουθούσαν τις τρεις πρώτες τάξεις του Λυκείου έπαιρναν Απολυτήριο Λυκείου και είχαν τη δυνατότητα να δώσουν Γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές.

Οι απόφοιτοι του τριτάξιου Εκκλησιαστικού Λυκείου, αλλά και απόφοιτοι  διαφόρων άλλων τύπων Λυκείων της χώρας μας  εγγράφονταν στην Δ' τάξη. Μετά την περάτωση των σπουδών στην Δ΄ τάξη οι απόφοιτοι είχαν την δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, ή να χειροτονηθούν Ιερείς κατατασσόμενοι στη Β΄ μισθολογική κατηγορία.
Με το Ν. 3234/2006, καταργήθηκε η Δ΄ τάξη και τη θέση της πήρε το Εκκλησιαστικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης  (Ε.Ι.Ε.Κ.),   τμήμα: «Εκκλησιαστική  και Πολιτιστική Κατάρτιση».

 Στόχος του Εκκλησιαστικού Λυκείου η παροχή υψηλού επιπέδου εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και η προετοιμασία των νέων που διαθέτουν ιερατική κλίση, για τη στελέχωση της Εκκλησίας με ικανούς και άξιους κληρικούς. Στην πορεία του υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους βασικούς του στόχους, με την χειροτονία πολλών σπουδαστών και την εισαγωγή σε Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές Σχολές μιας πλειάδας μαθητών του.

Από το Σχολικό έτος 2007-2008 στον ίδιο χώρο με το Εκκλησιαστικό Λύκειο λειτουργεί και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Νεαπόλεως, το οποίο ιδρύθηκε με το υπ' αριθμ. ΦΕΚ 1482Τ. β/16-8-2007.


Κατά τα έτη 2002-2011 το σχολείο μας στεγάστηκε στο ανακαινισμένο κτήριο του Καραμάνογλου  (Πρώην πρότυπο Ιδιωτικό Σχολείο), στους Αμπελόκηπους στην οδό Μεσοχωρίου 20.
 
Σήμερα το σχολείο μας στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Νικολάου Καπάτου 6 στην Ξηροκρήνη, όπισθεν του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Το  Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο & Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως  είναι ένα δημόσιο σχολείο, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στη Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και είναι ισότιμο στη χορήγηση τίτλων σπουδών : Απολυτήριο Γυμνασίου –  Απολυτήριο ΛυκείουΒεβαίωση Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα υπόλοιπα ημερήσια Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια που λειτουργούν σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Βασικός σκοπός της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους.

Επικοινωνήστε μαζί μας


                                                                           


Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr
 
Nικ. Καπάτου 6
Ξηροκρήνη
Θεσσαλονίκης
54629
Τηλέφωνο:
Τηλ. 2310735717
Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματο