Διάκριση του σχολείου μας σε Διαγωνισμό - Έκθεση Φωτογραφίας

Κατηγορία: Σχολικές Συμμετοχές Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2012
Διάκριση του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως
σε Διαγωνισμό - Έκθεση Φωτογραφίας
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του θεσμού ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών» το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Parallaxi διοργάνωσαν διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Μέση Ανατολή: άνθρωποι και μνημεία». Ο στόχος ήταν να αποτυπωθούν από το φακό μη επαγγελματιών φωτογράφων σκηνές στις οποίες συμβιούν άνθρωποι και μνημεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής και οι φωτογραφίες των νικητών να συγκροτήσουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.


Με παρότρυνση της διεύθυνσης του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεαπόλεως κ. Αικατερίνης Γαλώνη αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο διαγωνισμό με φωτογραφικό υλικό το οποίο προέρχεται από την πολυήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 με προορισμό τα Ιεροσόλυμα. Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο κ. Αθανάσιος Τζιερτζής, φιλόλογος και συνοδός καθηγήτρια η κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου, φιλόλογος. Η επιλογή του υλικού έγινε από την καθηγήτρια κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου. Συγκεκριμένα από 2000 περίπου φωτογραφίες μαθητών αλλά και της ίδιας ξεχωρίσαμε 32 που θεωρούμε ότι αποτυπώνουν την αλληλεπίδραση ανθρώπων και μνημείων. Η επιλογή ήταν δύσκολη,καθώς όλες οι φωτογραφίας ήταν εξαιρετικές. Απορρίψαμε λοιπόν τις φωτογραφίες των μαθητών που δεν εξασφαλίσαμε τη συγκατάθεσή τους, εκείνες όπου δε δηλωνόταν η συνύπαρξη ανθρώπων και μνημείων και όσες έδειχναν πρόσωπα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Η ανακοίνωση ότι 3 από τα έργα μας, του Στέλιου Χλούζα(«προσευχή Εβραίων στο τείχος των δακρύων»), του Γιόβαν Ράντιτς («ο Αγιοταφίτης γέρων Ιουστίνος στο φρέαρ του Ιακώβ») και της κ. Αθηνάς Τσιγκαροπούλου («προσκύνημα στην Αποκαθήλωση»), επιλέχθηκαν μεταξύ χιλιάδων στα 29 επικρατέστερα για την έκθεση και η πρόσκληση που δεχτήκαμε για τα εγκαίνιά της μας ενθουσίασε, καθώς δικαίωσε και την επιλογή των μαθητών και των συνοδών καθηγητών που τους υποστήριξαν με όλα τα μέσα μέχρι τέλους, να επιλέξουν αντί οποιουδήποτε άλλου τουριστικού προορισμού τους Αγίους Τόπους παρά τις όποιες επιφυλάξεις και αβάσιμες αντιδράσεις για το όλο εγχείρημα. Επιπλέον μας χαροποίησε το γεγονός ότι δύο εκ των έργων μας προβάλλουν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μέσα από την ταπείνωση, τη μετάνοια και το συνεχή αγώνα τηςΑγιοταφικής Αδελφότητας του σεπτού μας Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ διακηρύσσουν την αδιάσπαστη συνέχεια της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης στους Αγίους Τόπους επί τόσους αιώνες.Σημειωτέον, ότι ο γέρων Ιουστίνος αποτελεί το διάδοχο του προσφάτως ανακηρυχθέντος (από την Πατριαρχική Σύνοδο και τον νυν Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο Γ΄) αγίου Φιλουμένου του Κυπρίου που βρήκε μαρτυρικό θάνατο,επειδή αρνούνταν να εγκαταλείψει το ιερό προσκύνημα, ενώ και ο ίδιος έχοντας πέσει θύμα ξυλοδαρμού και τρομοκρατικών επιθέσεων αποτελεί για μας πρότυπο αντίστασης,καρτερίας και ελληνικής ψυχής.

Στο ενδιάμεσο διάστημα της κατάθεσης της συμμετοχής μας και των αποτελεσμάτων είχαμε λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα από το αρχαιολογικό μουσείο ότι η διαδικασία της επιλογής καθυστερεί λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου και των πολλών φωτογραφιών που η επιτροπή είχε να αξιολογήσει. Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19: 30 κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης Μέση Ανατολή είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παράλληλα τη φωτογραφική έκθεση του Ορέστη Κουράκη με τίτλο «Μακεδονική Δεκάπολη στην Ιορδανία» αλλά και τη συναυλία του γυναικείου φωνητικού σχήματος Διώνη με πολυφωνικά ηπειρωτικά τραγούδια. Θαυμάσαμε τα έργα τόσο του επαγγελματία φωτογράφου κ. Ορέστη Κουράκη όσο και των ερασιτεχνών και χαλαρώσαμε στο άκουσμα των αγγελικών φωνών των γυναικών του σχήματος Διώνη. Στο τέλος της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την υπεύθυνη της έκθεσης κ. Αγνή Αποστολίδου, αρχαιολόγο – μουσειολόγο, η οποία μας ενημέρωσε ότι ήμασταν το μοναδικό σχολείο που συμμετείχε στο διαγωνισμό, γεγονός που απέδειξε περίτρανα στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και πανελληνίως ότι τα Εκκλησιαστικά Σχολεία μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα άλλα ομότιμά τους της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να τολμήσουν μόνα από όλα τα άλλα να προβούν σε διαφορετικές και καινοτόμες δράσεις ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους.

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού μουσείου κ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη και την Parallaxi για την ευκαιρία που μας έδωσαν να αναδείξουμε τις δραστηριότητες και τη δουλειά μας, την κ. Αγνή Αποστολίδου για τη γλυκιά φιλοξενία και τη διάθεση να φωτογραφηθεί μαζί με τα παιδιά μας, και τους καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας που στήριξαν την εκδήλωση. Να δηλώσουμε τέλος ότι είναι μεγάλη μας τιμή οι φωτογραφίες μας - φωτογραφίες που είχαν ως μόνο στόχο να αποτυπώσουν τη στιγμή και να αποτελέσουν ενθύμιο της προσκυνηματικής μας θεωρίας, φωτογραφίες μικρής ανάλυσης, με πρόχειρα μέσα και σε συνθήκες πίεσης χρόνου στο πλαίσιο ενός απαιτητικού προγράμματος - στέκονται δίπλα σε φωτογραφίες επαγγελματία ζωγράφου αλλά και ερασιτεχνών με πείρα και συνειδητό πάθος για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σημειωτέον ότι η έκθεση συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει για αρκετό διάστημα, ούτως ώστε να έχουν την ευκαιρία οι Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν την κουλτούρα της Μέσης Ανατολής.

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη εμπειρία

 

Ιστοσελίδα Αρχαιολογικού Μουσείου: http://www.amth.gr/

 

Με εκτίμηση

Τσιγκαροπούλου Αθηνά

Φιλόλογος

 


Φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας
 
 
 
 
 
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86