Φεστιβάλ Παιδείας 2015

Κατηγορία: Σχολικές Συμμετοχές Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 21 Απρίλιος 2015 Γράφτηκε από τον/την Φουτσιτζή Ιωάννη

«Φεστιβάλ Παιδείας Δήμου Νεάπολης – Συκεών 2015»

 

 Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ομάδας Παραδοσιακών Χορών Ελλάδας του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Νεάπολης Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2015» που έγινε στο θέατρο του Δήμου την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 και ώρα 18:30, σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα μας είναι Πολιτιστικό έχει θέμα «Ας αρχίσουν οι χοροί ... Παραδοσιακοί χοροί Ελλάδας» στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή περίπου 40 μαθητές και έχει σαν στόχο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην παράδοση και τους παραδοσιακούς χορούς και να συνεχιστεί η πορεία της χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών για τρίτο έτος. Υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος και χοροδιδάσκαλος είναι ο κύριος Φουτσιτζής Ιωάννης, Φυσικός. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν ο Υποδιευθυντής του σχολείου μας κύριος Ρεντάκης Νικόλαος Θεολόγος και οι καθηγητές Τζογάνης Πέτρος Γυμναστής και Χαλκιάς Χρήστος Μουσικός.

Αρχικά παρουσιάσαμε τρεις συρτούς χορούς από τη Μακεδονία. Ο πρώτος ονομάζεται ΤΡΕΧΑΤΟΣ ακούγεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, περιοχή Κιλκίς και ονομάζεται έτσι γιατί είναι γρήγορος χορός σαν να τρέχεις. Ο δεύτερος χορός ονομάζεται ΜΠΑΪΤΟΥΣΚΙΝΟ και συναντάτε κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία. Ο τρίτος χορός ονομάζεται ΡΑΪΚΟΣ και το χορεύουν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, περιοχή Πέλλας.

Ο επόμενος χορός, λεβέντικος χορός που χορεύετε από αγόρια και κορίτσια και προέρχεται από τη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Ήπειρο, αλλά συναντάται και στη Θεσσαλία. Είναι συρτός χορός και το τραγούδι ονομάζεται Ζαχαρούλα.

Ο επόμενος χορός, ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ από την περιοχή της Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας. Γρήγορος σχετικά χορός που ξεσηκώνει το καθένα μας. Τους χορευτές μας θα συνοδεύσει το μουσικό κομμάτι ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

Συνεχίσαμε με ένα χορό πολύ χαρακτηριστικό για την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Προέρχεται από κινηματογραφική ταινία και συνδέθηκε άμεσα με την παράδοση μας. Ονομάζεται ΖΟΡΜΠΑΣ.

Κλείσαμε με ένα χορό Ελληνικό και επίσης χαρακτηριστικό για την πατρίδα μας, το ΧΑΣΑΠΙΚΟ με την ονομασία του μουσικού κομματιού ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ.        

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση μαθητές και καθηγητές. Φυσικά ευχαριστούμε το Δήμο Νεάπολης - Συκεών που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Παιδείας και μας φιλοξένησε και φέτος στο χώρο του θεάτρου δίνοντας μας τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι μάθαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  

 


Φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας


  


 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ20