36η Εθνική Συνδιάσκεψη- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας

Κατηγορία: Σχολικές Συμμετοχές Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 Γράφτηκε από τον/την Χατζηγιάννη Λίνα

36η Εθνική Συνδιάσκεψη- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας  
(36th National Conference of European Youth Parliament Greece)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει έδρα το Βερολίνο και στον οποίο συμμετέχουν 41 εθνικές επιτροπές από τις  χώρες της Ευρώπης.Στόχος του είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων εμπλέκει στις  δράσεις του περισσότερους από 25.000 νέους από όλη την Ευρώπη,προβάλλοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο πάνω σε επίκαιρα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας (ΕΚΝΕ) είναι μία από τις 41 Εθνικές Επιτροπές και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στις  1, 2 ,3  και  4 Δεκεμβρίου 2017  διοργανώθηκε η 36η  Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  Νέων Ελλάδας με  τη συμμετοχή 60 σχολείων από τα Λύκεια της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης  και Θεσσαλίας και 120  μαθητών, για τη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχη Συνδιάσκεψη διοργανώνεται και στην Αθήνα.

Σκοπός της  εκδήλωσης ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους τα παιδιά μέσα από ομαδικές δραστηριότητες-παιχνίδια (Team Building activities), να δεθούν σαν ομάδα, έτσι ώστε τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα να  συζητήσουν στις επιτροπές τους επίκαιρα θέματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα σύγχρονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Παράλληλα κλήθηκαν να βιώσουν πρακτικά και ρεαλιστικά την εμπειρία του τρόπου  λειτουργίας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  όπως Συνεδριάσεις Επιτροπών, Γενική Συνέλευση-τέταρτη ημέρα-, διαδικασία λήψης αποφάσεων,Ψηφίσματα (Committee WorkResolutions- Voting)

Όλη η διαδικασία διεξήχθη στην Αγγλική γλώσσα. Η χρήση της Αγγλικής γλώσσας στη διαδικασία αυτή, επί ένα τετραήμερο  βοήθησε τους μαθητές στην εξάσκηση της σε πραγματικές συνθήκες  εκτός τάξης, ασκήσεων και τυπικού μαθήματος. Επιπλέον οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από διαφορετικά σχολεία και να εργαστούν ομαδικά.

Το κάθε σχολείο μπορούσε να συμμετέχει με δύο μαθητές. Από  το Λύκειο μας ο μαθητής της Α΄Λυκείου Αλέξανδρος Κυριακίδης συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής  Πολιτικών Ελευθεριών ,Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties ,Justice and Home Affairs). Το θέμα που πραγματεύθηκε η επιτροπή ήταν:

Media privacy invasion, fake news ,corporate interests and lobbyists manipulating headlines have been a growing concern in the EU. How should European countries ensure the media is able to fulfill  its regulatory purpose on both private and public enterprises, informing people in an accurate and professional manner?

Η εισβολή των μέσων ενημέρωσης στην ιδιωτική ζωή , τα ψεύτικα νέα και ο χειρισμός πρωτοσέλιδων από  εταιρικά συμφέροντα και ομάδες συμφερόντων (λομπίστες) αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Πώς θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο κανονιστικό της πλαίσιο τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημόσιες επιχειρήσεις, ενημερώνοντας τους ανθρώπους με έναν ακριβή και επαγγελματικό τρόπο;

Η μαθήτρια  της  Α΄ Λυκείου Στυλιανή Παπαδοπούλου συμμετείχε  ως μέλος της επιτροπής  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Committee on Human Rights). Το θέμα που πραγματεύθηκε η επιτροπή ήταν:

A contribution to transparency or a threat to security: Following the Snowden, Wikileaks  and Panama Papers cases, what approach should European  states have towards whistleblowers’ disclosures of sensitive information?

Συμβολή στη διαφάνεια ή  απειλή για την ασφάλεια: Παρακολουθώντας  τις υποθέσεις Snowden, Wikileaks και Panama Papers, ποια προσέγγιση πρέπει να έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη έναντι των πληροφοριοδοτών που αποκαλύπτουν   ευαίσθητες  πληροφορίες ;

Τους μαθητές προετοίμασε και συνόδευσε στη Συνδιάσκεψη  η  καθηγήτρια των Αγγλικών , Χατζηγιάννη Αμπολία.


Φωτογραφίες από την 36η Εθνική Συνδιάσκεψη


 
 
 
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86