Διάλεξη του Αστροφυσικού κ. Ιωάννη Σειραδάκη 2013

Κατηγορία: Επισκέψεις Προσώπων Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2013 Γράφτηκε από τον/την Τσεκουνάρη Μιχάλη

Αστέρες Νετρονίων
  
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα θαυμάσια της δημιουργίας του Σύμπαντος είχαν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα το πρωί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας (Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης της Θεσσαλονίκης), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2013 (World Space Week), με οδηγό έναν καθηγητή της Αστροφυσικής. Στην εξαιρετική διάλεξη που μας έκαμε τη τιμή να μας παρουσιάσει ο διακεκριμένος διεθνώς καθηγητής Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Σειραδάκης, γλαφυρός, ουσιώδης, διδακτικός και παραστατικός, μας παρουσίασε τις πρώτες στιγμές της ύπαρξης του Σύμπαντος, τον τρόπο σχηματισμού των αστέρων, των Γαλαξιών, των Νεφελωμάτων, μας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις της Φυσικής αναφορικά με την έρευνα του CERN για το σωματίδιο του Higgs, για να καταλήξει στους αστέρες Νετρονίων Pulsar, οι οποίοι ήταν και το βασικό θέμα της διάλεξής του.
Ο κ. Σειραδάκης, μέσα σε μια ώρα μας έδωσε να καταλάβουμε τον τρόπο εξέλιξης του Σύμπαντος, μέσα από μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση, με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια και πληρότητα, χρησιμοποιώντας πολλά απλά και καθημερινά παραδείγματα, αλλά και εικόνες. Μεγάλη εντύπωση δημιούργησαν στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς, οι ήχοι που παράγουν οι αστέρες Pulsar, ηχητικά αποσπάσματα των οποίων μας προσέφερε να ακούσουμε, όπως και μια σύνθεση η οποία θύμιζε μια συμφωνική ορχήστρα.
Ακολούθως, ο κ. Ι. Σειραδάκης, απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις των μαθητών και στο τέλος παρέδωσε τους επαίνους (4) στους μαθητές του σχολείου μας που έλαβαν πέρυσι μέρος στον διεθνή διαγωνισμό Cassini - Huygens 2013, συγχαίροντας τους για την συμμετοχή και την επιμέλεια.
Η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Αικατερίνη Γαλώνη, ευχαρίστησε τον κ. Σειραδάκη για την διάλεξη που μας παραχώρησε και του επέδωσε μια εικόνα του Παντοκράτορα, ως ενθύμιο της σημερινής παρουσίας του στο σχολείο μας. Την εκδήλωση κάλυψε ο φωτογράφος - εικονολήπτης και ερασιτέχνης Αστρονόμος κ. Θόδωρος Ιορδάνου (τον ευχαριστούμε θερμά για την συνδρομή), ενώ στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχε και το Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Ωρίων. 


Φωτογραφικό υλικό
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86