5 τρισεκατομμύρια ψηφία για το «π»

Κατηγορία: Ενδιαφέροντα Θέματα Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2010

 


Ιάπωνας καθηγητής Μηχανικής  Συστημάτων  είναι ο νέος ρέκορντμαν στην κούρσα για την ανακάλυψη  των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς π». Ο Σιγκέρου Κόντο xρησιμοποιώντας έναν απλό οικιακό  υπολογιστή κατάφερε να υπολογίσει περί τα  5 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε σε έναν Γάλλο προγραμματιστή που είχε καταφέρει να  υπολογίσει 2,7 τρισ. δεκαδικά ψηφία  του αριθμού. Οπως ανέφερε ο 55χρονος καθηγητής, για να φθάσει σε αυτό  το  εύρος δεκαδικών ψηφίων έβαλε τον υπολογιστή του να δουλεύει συνεχώς για 90 ημέρες. Μάλιστα παρ΄ ολίγον η όλη προσπάθεια να πάει στράφι όταν η κόρη του θέλοντας να χρησιμοποιήσει ένα πιστολάκι για τα μαλλιά δημιούργησε βραχυκύκλωμα και έπεσε ο γενικός διακόπτης του σπιτιού αλλά ευτυχώς ο υπολογιστής ενεργοποίησε αυτόματα έναν μηχανισμό διατήρησης της λειτουργίας του για λίγα λεπτά έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Η μαθηματική σταθερά «π» είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, στη φυσική και στη μηχανολογία.
Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Ρi.


Πηγή: Το Βήμα Online  Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86