" Η Ιστορία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης " 2011-2012 Β' Τετράμηνο

Κατηγορία: Project Α - Λυκείου

PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ – B ΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΘΕΜΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στο δεύτερο τετράμηνο οι ατομικές εργασίες των μαθητών του project της Α΄ Λυκείου, ασχολήθηκαν με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Ειδικότερα εξέτασαν το σκοπό και τη δημιουργία της, από το 1833 κι εντεύθεν, τη σύσταση των Ιερατικών Σχολών, τα Ιερατικά Φροντιστήρια, τις οικονομικές συνεισφορές Ιερών Ναών και Ιερών Μονών υπέρ αυτών, τα Ιεροδιδασκαλεία, τον τρόπο λειτουργίας τους, το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων, τις υποχρεώσεις των μαθητών καθώς και τα καθήκοντα του διδακτικού και του βοηθητικού προσωπικού. Έγινε ειδική αναφορά για τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, τα Ιεροδιδασκαλεία Κρήτης, Λαμίας, Γιαννιτσών κλπ. Οι εργασίες των μαθητών, παρουσιάστηκαν στις 14 Μαίου, κατά τη διάρκεια της 4ης σχολικής ώρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΩΝΗ

Το όνομα Εκκλησιαστική Εκπαίδευση αποδόθηκε αρχικά στο σύνολο των ενεργειών που κατέβαλε η Ελληνική Εκκλησία με τη βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας. Τα σχολεία εμφανίζονται ιστορικά με μεγάλη ποικιλία ονομάτων και μορφών, χαρακτηρίστηκαν όμως γενικά ως Εκκλησιαστικές σχολές. Μερικές από τους ονομασίες που τους δόθηκαν είναι οι εξής :

1. Ιεροδιδασκαλεία, 2. Ιερατικά Φροντιστήρια, 3. Ιερατικές σχολές, 4. Ορθόδοξες Ακαδημίες, 5. Εκκλησιαστικά λύκεια κλπ.

Οι ρίζες της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης βρίσκονται στη περίοδο της Τουρκοκρατίας, στις Ιερές Μονές της Εκκλησίας μας. Ειδικότερα, η αναβίωσή τους ξεκινά με την ίδρυση και λειτουργία της Πατμιάδας Σχολής το 1720-30, από τον Ιεροδιάκονο Καλογερά.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους, προχωρά το 1830 στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Πόρου, στη σύσταση του πρώτου Εκκλησιαστικού σχολείου (409 / 3-2-1830).

Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανός Φιλέλληνας F. Guilford, ιδρυτής της Ιόνιας Ακαδημίας, είχε ιδρύσει το 1824-1825, τη πρώτη Ιερατική σχολή.

Τα τελευταία 180 χρόνια, ιδρύθηκαν πάνω από 65 σχολεία και σχολές όλων των τύπων, με πρώτη αναγνωρισμένη Ιερατική σχολή αυτή που ιδρύθηκε με το Βασιλικό διάταγμα της 24ης Μαίου του 1841. Στις 27 Οκτωβρίου του 1856, δεκατρία έτη μετά την ίδρυση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, θεσπίζεται ο νόμος ΤΞΖ΄ “Περί Ιερατικών σχολείων”, ο οποίος θα αποτελέσει το πρώτο βασικό νόμο σύστασης σχολείων Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Σκοπός της σύστασης των σχολείων της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης ήταν η προετοιμασία των μαθητών για τη διακονία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.
 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86