Κατηγορία: Εκδηλώσεις Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017

Μαρτυρίες Ζωής

Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 2η ετήσια συναυλία της Χορωδίας των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, «Μαρτυρίες Ζωής». Η συναυλία έλαβε χώρα στην αίθουσα της Μονής Λαζαριστών «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη). Στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησε στον προθάλαμο του θεάτρου έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα: «Ψηφίδες από τη ζωή του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου - Λυκείου Νεαπόλεως». Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: κ. Αικατερίνη Γαλώνη, Νικολέττα Ζαραμητροπούλου και Μαρία Σιάμ. Δείτε το φυλλάδιο και την αφίσα της εκδήλωσης.

Τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρή – η περίφημη θεατρική σκηνή της μονής των Λαζαριστών – προκειμένου να στεγάσει το όνειρο, τη δημιουργία, τη ζεστασιά, τη μαθητική δημιουργικότητα και ζωντάνια, τη καινοτομία των διδασκάλων, την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα του μόχθου και της προκοπής.

Εκεί λοιπόν, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, η 2η Πανελλήνια Συναυλία Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής μουσικής της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Παρόντες, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ο προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης π. Σταύρος Μπόζος, ο π. Λεόντιος, εκπρόσωπος του Αγίου Ιερισσού και Αγίου Όρους, οι Δήμαρχοι Ευόσμου, κ. Πέτρος Σούλας, και Αμπελοκήπων, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, π. Διονύσιος, κληρικοί κ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η Διευθύντρια του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης, κ. Αικατερίνη Γαλώνη, η οποία – πλην των άλλων – αφού αναφέρθηκε με συντομία στην πολύτιμη ιστορία και προσφορά της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο Έθνος μας, συνόψισε την υπερεικοσαετή παρουσία του Εκκλησιαστικού Σχολείου της Νεάπολης, υπογραμμίζοντας τους οραματισμούς και τη συμβολή του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Βαρνάβα στη σύσταση και την εύρυθμη έως σήμερα λειτουργία του. Ακόμη, αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επιτυχίες του σχολείου τη τελευταία εξαετία, ενώ σημείωσε με νόημα ότι εκ των 500 αποφοίτων του σχολείου οι διακόσιοι περίπου έχουν ενδυθεί το ιερατικό σχήμα.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας. Ο Μακαριώτατος, χαρακτήρισε την εκδήλωση «όραμα ζωής και μαρτυρία ελπίδας, από νέους ανθρώπους που εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο».

Εν συνεχεία, ο Προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, π. Σταύρος Μπόζος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης υπογράμμισε – μεταξύ των άλλων – ότι τα Εκκλησιαστικά Σχολεία «παράγουν» μικρούς Ιεραποστόλους και ότι η σημερινή συναυλία δείχνει έμπρακτα την ενότητα και προβάλει μια μαρτυρία ζωής μέσα από τη ζωή και το μαρτύριο τεσσάρων Αγίων της Εκκλησίας μας.

Τη σκυτάλη πήρε η εβδομηκονταμελής μικτή χορωδία των δέκα Εκκλησιαστικών Σχολείων, η οποία υπό την καθοδήγηση του καλλικέλαδου Μαέστρου – Μουσικού του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης, κ. Χρήστου Χαλκιά και την ταυτόχρονη πολύτιμη αρωγή των Mουσικών – διδασκάλων των λοιπών Εκκλ. Σχολείων, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ιερούς ύμνους της Εκκλησίας μας στο πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την εκπαιδευτικό του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Σιάμ, Φιλόλογο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας έκλεισε την εκδήλωση εμφανώς συγκινημένος με λόγο παραστατικό, εποπτικό, χειμαρρώδη και ενθυμήθηκε με νοσταλγία τα μαθητικά του χρόνια στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης, συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τους πρεσβυτέρους και τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως που στηρίζουν το σχολείο και ευχαρίστησε τους χορωδούς και τις αντιπροσωπείες των λοιπών Εκκλησιαστικών Σχολείων, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και τους Συλλόγους των καθηγητών.

Έκλεισε υπογραμμίζοντας : «Τον πόνο μας κάνουμε προσευχή, και το παράπονό μας τραγούδι, χορό, για ν΄ ανταμώνουμε όλοι μαζί».


Φωτογραφίες από την εκδήλωση 

 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86