Ημερίδα 2014

Κατηγορία: Ημερίδες Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 Γράφτηκε από τον/την Τσεκουνάρη Μιχάλη

 Η εφετινή μας Ημερίδα

Ζωηρό ενδιαφέρον και ευχάριστες κριτικές απέσπασε η φετινή ημερίδα του σχολείου μας, η οποία έφερε τον γενικό τίτλο : «Η Οικογένεια στη σύγχρονη εποχή» και πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κλειστό θέατρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης, στις 18 Φεβρουαρίου 2014 .
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον θεσμό της οικογένειας, μιας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και βασικό πεδίο άσκησης της ποιμαντικής προσπάθειας της Αγίας μας Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού απηχεί την αγωνία μας ως δασκάλων για τη πορεία της οικογένειας στη νέα χιλιετία, σε μια εποχή ποικίλων νέων προκλήσεων, σε ένα νέο περιβάλλον «αχαρτογράφητο» για τους περισσότερους.
Μετά την πετυχημένη εισαγωγική ομιλία της Διευθύντριας του σχολείου μας κ. Αικατερίνης Γαλώνη, η οποία έθεσε το πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης, ο πρώτος ομιλητής, ο διαπρεπής καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Αγωγής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Κακαβούλης, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα : «Δυνάμεις που δημιουργούν, στηρίζουν και ανανεώνουν την οικογένεια». Με λόγο μεστό, βαθύ και σταθερό, μας προσέφερε τη γνώση και τη βαθιά εμπειρία του, ούτως ώστε η οικογένεια να τείνει να προσεγγίσει το Ευαγγελικό πρότυπο μιας «Κατ΄ οίκον Εκκλησίας».
Εν συνεχεία, ο δεύτερος ομιλητής, ο καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας των Αθηνών και Ψυχίατρος Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Θερμός, με την εισήγησή του που είχε το τίτλο : «Ποια Ελλάδα θέλουμε μετά την κρίση ; Η σημασία της οικογένειας», μέσα από ακριβείς στατιστικές μετρήσεις και παραδείγματα, προσπάθησε να στρέψει το ενδιαφέρον και τη προβληματική στις στρεβλές και εσφαλμένες συνθήκες δόμησης και λειτουργίας της οικογένειας τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες αναπόφευκτα συνέβαλαν στη γενικευμένη κρίση που βιώνουμε ως άτομα και ως κοινωνία, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον καθένα μας για αλλαγή πλεύσης και συνακόλουθα για τη δημιουργία μιας νέας βιώσιμης προοπτικής, ενός νέου ήθους.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που τέθηκαν από την πλευρά των ακροατών, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Βαρνάβας συνόψισε τους κεντρικούς άξονες των εισηγήσεων, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν υπάρχει ιδιωτικός παράδεισος» και καταδεικνύοντας τα τραγικά αδιέξοδα των εσφαλμένων επιλογών μας, τα οποία βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο καθημερινά. Οι Εισηγήσεις και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Βαρνάβα, πέραν κάθε αμφιβολίας, εύστοχες, δεικτικές, αφυπνιστικές, προβλημάτισαν, εξέγειραν συνειδήσεις και έρριψαν τον σπόρο για αλλαγή τρόπου σκέψης και πλεύσης. Έδειξαν όμως και τη διέξοδο στο βάθος του τούνελ, αφού ήταν ένα εγερτήριο και προσκλητήριο μετάνοιας για όλη τη κοινωνία.

     Το   Πρόγραμμα  της Ημερίδας

 

 
Φωτογραφίες από την Ημερίδα

 


 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86