“ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ & ΔΡΩ ” Τελικός απολογισμός των δράσεων για τη σχολική χρονιά 2016-2017

Κατηγορία: Νοιάζομαι και Δρω Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 21 Νοέμβριος 2017 Γράφτηκε από τον/την Ζαραμητροπούλου Νικολέττα

Τελικός απολογισμός των δράσεων του
“ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ & ΔΡΩ ” για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευαγγελία Γερμανού (ΠΕ11)

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Αικατερίνη Γαλώνη (Διευθύντρια), Νικολέττα Ζαραμητροπούλου (ΠΕ20), Ευαγγελία Βλέτση (ΠΕ01/ΠΕ02), Ευμορφία Καρακατσάνη (ΠΕ02), Ευγενία Παπαστάθη – Έππου (ΠΕ05), Ευμορφίλη Παπαδοπούλου (ΠΕ09), Δέσποινα Λαζάρου (ΠΕ04).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016-2017 με μια σειρά δράσεων τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Ο κεντρικός θεματικός άξονας για όλες τις δράσεις ήταν “Νοιάζομαι και Δρω για τον συνάνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια”. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν τα εξής:

Δημιουργία της ομάδας εθελοντών του σχολείου.

Γνωριμία του φιλανθρωπικού έργου της Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη & ξενάγηση (α΄, β΄, γ΄γυμνασίου και Α΄Λυκείου).

Γνωριμία του έργου, των δομών και των δράσεων των «Γιατρών του Κόσμου». Πραγματοποιήθηκε εισήγηση στο σχολείο από εκπρόσωπο του φορέα (α΄γυμνασίου).

Γνωριμία του έργου, των δομών και των δράσεων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πραγματοποιήθηκε εισήγηση στο σχολείο από εκπρόσωπο του φορέα (γ΄γυμνασίου) και εκπαιδευτική επίσκεψη στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ Helexpo (γ΄γυμνασίου), όπου το «Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε γιορτή για τα παιδιά με διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης.

Γνωριμία του φιλανθρωπικού έργου της Ι.Μ. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης του Ιδρύματος Ορμύλια. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη & ξενάγηση.

Πρόσκληση και παραχώρηση συνέντευξης του κ. Κώστα Κοντού, κωφού δάσκαλου της νοηματικής γλώσσας με ταυτόχρονη παρουσία μεταφράστριας για ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαφορετικότητας και καλλιέργεια της ενσυναίσθησης (γ΄γυμνασίου).

Επίσκεψη στο σχολείο του Συνήγορου του Παιδιού, κ. Μόσχου, για ενημέρωση για τον ρόλο και τις δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη – παιδιού (Α΄Λυκείου).

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης “Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες” και συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα (γ΄ γυμνασίου).

Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Το αγόρι με τη βαλίτσα» στη Μονή Λαζαριστών του Κ.Θ.Β.Ε. (α΄ γυμνασίου).

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό καλύτερου άρθρου που οργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» με θέμα τον εθελοντισμό.

Συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων με θέμα των εργασιών “Ενεργός Πολίτης” (Α΄Λυκείου).

Εθελοντική εργασία της ομάδας εθελοντών του σχολείου στη διεξαγωγή της 2ης Ετήσιας Συναυλίας της Χορωδίας Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη, 20-2-2017).

Εθελοντική εργασία στην Τράπεζα Ρούχων «Ο Χιτών» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και στο Ενοριακό Συσσίτιο «Ο Επιούσιος» του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης σε εβδομαδιαία βάση (Μάρτιος-Μάϊος 2017) -Συμμετοχή της ομάδας εθελοντών του σχολείου (76 συνολικά μαθητές).

Συγκέντρωση ρουχισμού, τροφίμων & ειδών πρώτης ανάγκης και προσφορά τους στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.

Συγκέντρωση παιδικών ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών & προσφορά τους στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγκέντρωση φαρμάκων για τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Κόψε τα μαλλιά σου...Χάρισε Δύναμη» με στόχο τη δωρεά μαλλιών για κατασκευή περουκών για γυναίκες με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Δωρεά μαλλιών μήκους 20 εκ. από 7 μαθήτριες 1 καθηγήτρια και προσφορά τους στο «Άλμα Ζωής» για κατασκευή περουκών για γυναίκες με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Παρασκευή σαπουνιών & συγκέντρωση άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και προσφορά τους στους άπορους κρατούμενους των Φυλακών Διαβατών σε συνεργασία με τον κοινωνικό λειτουργό κ. Χρήστο Ρουσάκη.

Προετοιμασία, προβολή και διοργάνωση εκδήλωσης εθελοντικής αιμοδοσίας και δημιουργία τράπεζας αίματος του σχολείου σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”.

Δημιουργία ομάδας δρομέων και συμμετοχή στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” (δρόμος υγείας 5χλμ.) με στόχο την οικονομική ενίσχυση (5€/συμμετοχή) του συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας “Λάμψη”.

Βελτίωση λειτουργιών & συνθηκών στο σχολείο (καθαρισμός αύλειου χώρου και καθαρισμός και βάψιμο 12 μαυροπινάκων του σχολείου από ομάδα εθελοντών στη λήξη του σχολικού έτους).

Συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή του διαδικτυακού ραδιοφωνικού & τηλεοπτικού σταθμού «You Smile» με 5 μαθητές (γ΄γυμνασίου) που παρουσίασαν τις δράσεις εθελοντισμού, προσφοράς και αλληλεγγύης του σχολείου μας.

Συμμετοχή στην 3η γιορτή αγωγής υγείας στο ΚΥΑΤ Ευόσμου με προφορική παρουσίαση του προγράμματος.

Δημιουργία σχετικής στήλης στην ιστοσελίδα του σχολείου με συνεχή ενημέρωση για όλες τις δράσεις http://lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr/

Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού σε ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας των εκκλησιαστικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπ/σης του ΥΠΠΕΘ http://blog.sch.gr/ekklisiastikasxoleia/

Αποτιμώντας συνολικά τις δράσεις του προγράμματος σε σχέση με την αρχική στοχοθεσία εκτιμούμε πως επιτεύχθηκαν σε μέγιστο βαθμό μια σειρά στόχων που αφορούν στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος & της συνεργασίας, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ενεργού πολιτειότητας, εθελοντισμού, φιλανθρωπίας και ακτιβισμού, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη, καθώς και στη δημιουργία θετικών στάσεων απέναντι στον εθελοντισμό.

Προσδοκούμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και τα επόμενα σχολικά έτη με βελτιώσεις και επεκτάσεις και σε άλλους τομείς και ευελπιστούμε δράσεις όπως η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για άπορους συνανθρώπους και η εθελοντική αιμοδοσία να συνεχιστούν στο διηνεκές και να αποτελέσουν θεσμό για το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο- Γυμνάσιο Νεάπολης.

 

 
Επικοινωνήστε μαζί μας : mail@lyk-ekkl-neapol.thess.sch.gr

Τηλέφωνο: 2310735717 - Fax: 2310735870

Η ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο έχει γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νεαπόλεως © 2014. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη & Σχεδίαση - Ενημέρωση Ιστοσελίδας: Ζαραμητροπούλου Νικολέττα ΠΕ86